به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی میگوید: برای فرار از بحران جمعیت در کشور فقط ۵ سال فرصت داریم و اگر درست و به موقع عمل نکنیم، سال ۱۴۳۰ در سیاهچاله جمعیتی خواهیم افتاد و به مدت ۱۵۰ سال محکوم به […]
به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی میگوید: برای فرار از بحران جمعیت در کشور فقط ۵ سال فرصت داریم و اگر درست و به موقع عمل نکنیم، سال ۱۴۳۰ در سیاهچاله جمعیتی خواهیم افتاد و به مدت ۱۵۰ سال محکوم به ماندن در آن چاله خواهیم بود.
کاهش فرزندآوری در کشور چند سالی است که به یکی از معضلات بزرگ تبدیل شده و جمعیتشناسان بارها هشدار دادهاند که اگر جلوی این روند گرفته نشود، تا سال ۱۴۲۰ در سیاهچاله پیری جمعیتی خواهیم افتاد و جمعیت جوان خود را از دست خواهیم داد.
در حال حاضر حدود ۴۴ درصد از جمعیت ایران را میانسالان تشکیل میدهند و به گفته جمعیتشناسان، تا سال ۱۴۲۰ و حتی شاید زودتر، نرخ رشد جمعیت کشور به صفر میرسد.
پژوهشگران و کارشناسان اعلام کردهاند که در سه دهه آینده در جمعیت سالمندان کشور رکورد خواهیم زد و این آمار در سه دهه آینده به ۳۰ درصد افزایش پیدا میکند؛ یعنی تا ۳۰ سال آینده از یک جامعه ۹۲ میلیون نفری، نزدیک به ۳۰ میلیون نفر بالای ۶۰ سال خواهند بود که عدد بزرگی است و اگر امروز برای مساله جمعیت فکری نکنیم، در ۳۰ سال آینده کل کشور دچار پیری جمعیت خواهد شد و آن روز دیگر کاری نمیتوان انجام داد.
امیرحسین بانکیپور، رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی، درباره اثربخش نبودن قانون جوانی جمعیت که خیلی از مردم درباره آن صحبت میکنند، میگوید: تغییرات اجتماعی هیچ وقت نمیتواند به سرعت کم شود. شما نمیتوانید از سقوط آبشاری، ناگهان به صعود برگردید. ما از ۱۲ سال پیش یک سقوط آزاد یا سقوط آبشاری در آمار ازدواج داشتیم. به طوری که از ۹۰۰ هزار ازدواج در ۱۲ سال گذشته به نزدیک ۵۰۰ هزار ازدواج در حال حاضر رسیدهایم. فرزندآوری هم از ۷ سال پیش تا حالا به همین صورت بوده است. یعنی از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تولد در سال به یک میلیون و ۸۰ هزار تولد رسیدهایم. این یعنی منحنی ما رو به سقوط بوده است.
ایشان افزود؛ آمار سقط جنین در کشور آنقدر زیاد است که دارد به آمار تولدها تنه میزند و این خیلی خطرناک است. ما اگر بتوانیم جلوی نصف سقطها را بگیریم، مشکل جمعیتیمان حل میشود. عمده سقطها دارد در کشور خود ما انجام میشود و کسی هم برای سقط به ترکیه و ارمنستان و … نمیرود.
اگر قانون جوانی جمعیت به طور کامل اجرا شود، ما مطمئنیم که میتوانیم از بحران جمعیت در کشور جلوگیری کنیم. ما برای پیشگیری از بروز بحران جمعیت در کشور فقط ۵ سال وقت داریم و قانون هر ۲۱ مانعی را که برای فرزندآوری در حوزه فرهنگسازی، آموزش، حقوق و دستمزد و … را دیده بود، همزمان حل کرده است. تسهیلاتی هم که در این قانون دیده شده، نسبتا خوب است. مثلا زمینی که در قانون گفته شده برای فرزند سوم اعطا میشود، بالای یک میلیارد تومان قیمت دارد. خودرویی که به مادران داده میشود، فاصله قیمتش با قیمت آزاد بین ۲۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان است و بدون قرعهکشی هم داده میشود. تسهیلات ازدواج حدود ۷ برابر شده است. تسهیلات فرزند اول نسبت به سال اول اجرای قانون ۳ برابر شده و به ۳۰ میلیون تومان رسیده است. تسهیلات فرزند سوم در سال اول اجرای قانون ۵۰ میلیون تومان بوده و به ۱۵۰ میلیون تومان رسیده است.
۱۰۰ هزار مادر، سال گذشته خودرو گرفتند که ۲۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان به نفعشان شد. وامی هم که به آنها برای فرزندآوری داده میشود، ۱۰ ساله است و ۶ ماه اول تنفس است و سودش هم ۴ درصد است. چنین وامی در این شرایط تورمی فوقالعاده برای خانوادهها ارزشمند است. اما موضوع این است که اینها هنوز برای خانوادهها ملموس نیست. چراکه به خوبی اطلاعرسانی نشده است.
بانکیپور در مورد سن ازدواج میگوید: در برنامه هفتم توسعه دو دسته پیشنهاد برای رسیدن به این عدد داشتهایم؛ یکی از آنها توجه ویژه به ازدواج دههشصتیها است. ما نزدیک به ۵ میلیون دهه شصتی و دهه پنجاهی مجرد داریم که اینها دارند از دست میروند و ما باید در برنامه هفتم توسعه یک سری مشوقهای ویژه برای ازدواج این تعداد داشته باشیم تا از سن ازدواج و سن باروری نگذشتهاند. این، یکی از هدفهای ما بوده که متاسفانه سازمان برنامه و بودجه کشور در برابر آن مقاومت میکند. این سازمان پارسال که کلا همسو نبود و از بودجه نزدیک به ۱۱ هزار میلیارد تومانی جمعیت، یک ریال هم به هیچ کدام از دستگاههای اجرایی نداد. حالا مدیران این سازمان یک ماه پیش الحمدلله تغییر کردند و امیدواریم مدیران و معاونان جدید همسو شوند.
Tuesday, 20 May , 2025