واقعیت های جامعه ایرانی، کنش و واکنش های جالبی نسبت به مسائل و حوادث و ایام دارد. مردمان ما از هر فرصتی برای برون ریزی بزرگترین خصائص خود استفاده می کنند. این خصلت ها بر اساس آدام و رسوم و عقائد و روحیات ایشان است. مثلاً ایرانی جماعت به بهانه یلدا، خصلت درونی خودش در […]

واقعیت های جامعه ایرانی، کنش و واکنش های جالبی نسبت به مسائل و حوادث و ایام دارد. مردمان ما از هر فرصتی برای برون ریزی بزرگترین خصائص خود استفاده می کنند. این خصلت ها بر اساس آدام و رسوم و عقائد و روحیات ایشان است.
مثلاً ایرانی جماعت به بهانه یلدا، خصلت درونی خودش در علاقه به خانواده را بروز می دهد و با حافظ خوانی و شب نشینی یاد سنت های زیبای خود را زنده نگه می دارد.
در مناسبت های مذهبی علاوه بر ابراز احساسات نسب به انسان های کامل(معصومین وائمه اطهار) و ابراز انزجار از ظلم و ظالم، بُعد دیگر خصائص خود یعنی دست و دل بازی و مواسات و هم دلی را به نمایش می گذارد؛ هیچ جای تشکیک در این موضوع نیست چون به وضوح خیل عظیم عاشقان در راه اندازی دفاتر ساده پذیرایی موقت(موکب وایستگاه صلواتی) و بذل و بخشش در برپایی دورهمی های اعتقادی(هیئت و جلسات دعا و مساجد و…)را دیده ایم.

در اولین روزهای سال جدید و در نوروز، اوج تراوش احساسات “جمع گرایانه” مردم است. حضور در کنار خاک سفرکردگان به دیار باقی و حضور در امکان مقدس مانند زیارت گاه ها و گلزار شهدا توأمان است با سیزده به در و دیدوبازدیداز اقوام و خویشان و سفر کردن به نقاط جذاب طبیعی و تاریخی و ارج نهادن به سنت های گذشته خود.

در این مجال کوتاه، چند نکته به وضوح قابل لمس است:
?اولاً هیچ تقابلی بین سنت و مدرنیته در جامعه ایرانی نیست و اساساً تحلیل تقابل سنت و مدرنیته اقلاً در جامعه ما از بُن اشتباه است.
?دوماً رفتار مردم ایران با آموزه های دینی و باورهای فرا مادی گره خورده است و هر کنش و واکنش اجتماعی به وقایع و حتی گرامی داشت ارزش های باستانی و ملی، مترادف شده با اعتقادات مذهبی که به زیبایی هرچه تمام باهنر ایرانی جماعت، عجین شده است.
?سوماً بر خلاف تمدن غیربومی و غیر اصیل و توخالی درحال فروپاشی سایه افکنده بر دنیا که یکی از مؤلفه های آن فرد گرایی است، مردم ایران با حفظ سنت ها و ارزش های ذاتی خود، هر روز بر بروز رفتارهای اجتماعی خود نقش پررنگ تری می دهند که حتی برخی از مسائل اعتقادی مانند برگزاری مجالس و محافل و حرکت های میدانی برای تعظیم شعائر دینی نیز برگرفته از این خصلت نیکوست.

سعی کنیم با نگاه به واقعیت ها و بدون نگاه های کلیشه ای و بدون اینکه نوشته جات به ظاهر علمی دیگران در خصوص تقابل سنت و مدرنیته، تقابل مذهب و باستان و سایر تعریف ها و تحلیل های غیر بومی را قطعی و حتمی قبول کنیم، با تفکر و آزاد اندیشی به تحلیل جامعه خود بپردازیم.
?ما ایرانی هستیم…