به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ کشت و کار در کویر مرنجاب آران و بیدگل، در دل یکی از مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران، پدیده‌ای قابل تأمل در حوزه کشاورزی است. در کویرهای منطقه آران و بیدگل، روشی منحصربه‌فرد و سنتی برای کشت هندوانه به نام «چاله سنبک» رواج دارد که قدمتی ۳۰۰ساله را […]

به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ کشت و کار در کویر مرنجاب آران و بیدگل، در دل یکی از مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران، پدیده‌ای قابل تأمل در حوزه کشاورزی است. در کویرهای منطقه آران و بیدگل، روشی منحصربه‌فرد و سنتی برای کشت هندوانه به نام «چاله سنبک» رواج دارد که قدمتی ۳۰۰ساله را پشت سر گذاشته و به‌عنوان یک میراث‌فرهنگی ناملموس در فهرست ملی به ثبت رسیده است.
این روش که در ۷ کیلومتری شمال شرقی بیدگل و در جنوب غربی کویر مرنجاب واقع شده، شیوه‌ای نوین در کشاورزی کویری محسوب می‌شود.
کشاورزان منطقه چاله سنبک، گودال‌هایی به عمق حدود یک متر در دل کویر حفر کرده و از آب‌های زیرزمینی برای آبیاری استفاده می‌کنند. روش کشت به‌صورت دیم است، به این معنی که هندوانه‌ها بدون نیاز به آبیاری اضافی و تنها با استفاده از رطوبت طبیعی خاک و آب‌های زیرزمینی رشد می‌کنند.
کاشت این محصول در اوایل فروردین در چاله‌های سنبک آغاز می‌شود و برداشت آن از تیرماه تا پایان تابستان صورت می‌گیرد.
به دلیل بالابودن سطح آب زیرزمینی در این مناطق، با کندن چاله‌هایی با عمق حدود ۷۰ سانتی‌متر می‌توان به آب رسید که این نکته باعث کشت هندوانه دیم در کویر آران و بیدگل است.
۱۲ هکتار از اراضی کویری آران و بیدگل به کشت هندوانه سنبک اختصاص‌یافته که برداشت میانگین ۲۰ تا ۳۰ تن هندوانه از هکتار مورد انتظار است.
هندوانه سنبک به دلیل نحوه کشت طبیعی و استفاده از آب‌های زیرزمینی، از خواص دارویی قابل توجهی برخوردار است. این هندوانه‌ها دارای قند پایین و فیبر فراوان هستند و به همین دلیل گزینه‌ای مناسب برای افراد دیابتی محسوب می‌شوند و مصرف آن برای این گروه مضر نیست.
روش خاص کشت هندوانه در چاله سنبک در کنار طبیعت بکر کویری، این منطقه را به یک جاذبه گردشگری منحصربه‌فرد تبدیل کرده است. این میراث کشاورزی، نه‌تنها بخشی از هویت فرهنگی منطقه را تشکیل می‌دهد، بلکه ظرفیت بالایی برای جذب گردشگران علاقه‌مند به تجربه‌های سنتی و طبیعت‌گردی دارد.