به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ شهرستان آران و بیدگل در کنار آثار و مراسم تاریخی و باستانی و فرهنگی، غذاهای بسیار خوشمزه‌ای نیز دارد که پخت برخی از این غذاهای محلی آران و بیدگل به خصوص در ایام خاص بسیار معروف و همراه مراسم مخصوص آن ایام هستند. از جمله رسوم اهالی آران […]

به گزارش افق نو آران و بیدگل؛ شهرستان آران و بیدگل در کنار آثار و مراسم تاریخی و باستانی و فرهنگی، غذاهای بسیار خوشمزه‌ای نیز دارد که پخت برخی از این غذاهای محلی آران و بیدگل به خصوص در ایام خاص بسیار معروف و همراه مراسم مخصوص آن ایام هستند.

از جمله رسوم اهالی آران و بیدگل که غذای مخصوص بخود نیز دارد میهمانی بزرگترهای فامیل در شب اول اسفند و پذیرایی از اهالی خانه و فامیل با پلو شب اول اسفند‌ می باشد.

به رسم و رسوم دیرین مردمان دیار کویری آران و بیدگل این پلو با خورشت گوشت و نخود و اسفناج و کشمش و ته دیگ تخم مرغ و چاشنی شامی محلی که از غذاهای اصیل، سنتی و ملی مردم خطه کویر مرکزی ایران زمین است، طبخ و تهیه می شود.

مرحوم ابوی نقل می کرد پلو شب اول اسفند را باید همه اقشار اعم از کشاورز و دامدار و شَعرباف (شرباف) و قالی‌باف‌‌ می خوردند.

کشاورزان در شب اسفند رعیتی که ۵ شب زودتر از شب اسفند رسمی و دولتی (اول ماه شمسی) است، این مراسم را اجرا می کردند و صاحبان کارگاههای سنتی شربافی و قالی بافی نیز چند روز مانده به شب اسفند بسته های برنج و روغن و سایر اقلام را آماده و تحویل بافنده ها می داده تا همه مردم آبادی جشن پنجه را گرفته و پلو خوران داشته باشند.

باید اضافه نمود که جشن پنجه و شب اول اسفند هر ساله بمناسبت شکرگزاری زمستان‌های پر برف در قدیم الایام و خوشحالی از آمادگی زمین برای بیدار شدن در ایام سپندارمذگان برپا می شده است. سپندارمذ به معنی زمین که نماد عشق و فروتنی و باروری است پاس داشته شده و در این شب هدایایی خاص نیز به زنان و دختران که نماد عشق و باروری و مهربانی اند هبه می شود.

هدایای شب اسفندی نوعروس های خانواده ها در آران و بیدگل نیز در اولین سال ازدواج از طرف خانواده داماد تهیه و در طبق چیده شده و با مراسمی شاد و ویژه به خانه نوعروس برده می شود.

 

به قلم: عباس مسلمی نژاد آرانی