گفتگو با جناب آقای دکتر مهدی سعیدی (استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی) بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله توفیقی حاصل شده که در خدمت شما عزیزان باشم، به نظر بنده بررسی مسائل روز و سیاسی جزو ضروریات است. – سوال اول ما در مورد رئیس جمهور و انتخابات، دولت آقای پزشکیان را […]
گفتگو با جناب آقای دکتر مهدی سعیدی
(استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی)
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله توفیقی حاصل شده که در خدمت شما عزیزان باشم، به نظر بنده بررسی مسائل روز و سیاسی جزو ضروریات است.
– سوال اول ما در مورد رئیس جمهور و انتخابات، دولت آقای پزشکیان را چطور ارزیابی میکنید؟
ما به یک باره وارد انتخاباتی شدیم که قرار بود اگر به صورت طبیعی برگزار شود بایستی در سال آینده برگزار میشد.
به لطف خدا یک انتخاباتی در دو مرحله شکل گرفت و در رقابت کاملاً سالم رقم خورد و این فضای رقابتی قابل احترام و ارزشمند بود و سرجمع آقای پزشکیان بود که توانست در یک انتخاب ۵۰ درصدی تقریباً بیش از نیمی از آراء را از آن خود کند و پیروز انتخابات باشد.
دکتر پزشکیان در رقابت های انتخاباتی، تلاش کرد که وعده های بیفایده به مردم ندهد و تاکید اش بر برنامه ی هفتم بود و برنامه ی توسعه را مبنای کار خود قرار داد که گفت آمده ام اجرا کنم و برای اینکه بخواهد اجرا کند دعوت کرد از مردم که در صحنه بیایند و تأکید کرد طبق قانون اساسی عمل میکنم و با رهبری هماهنگ عمل میکنم و تأکید کرد که دولت وفاق تشکیل میدهد به نظر من چشم انداز مثبتی داشته و حتی نقاط ضعف زیادی هم دارد.
– تحلیل شما از انتصاب و بهکارگیری بعضی چهره ها و مسئولینی که در جمهوری اسلامی سابقه ی محکومیت دارند چیست ؟
من معتقدم جریان انقلاب همچنان باید دغدغه مند در همه عرصه ها حاضر باشد و حساسیت لازم را داشته باشد، به هر حال این حساسیت مختص دولت آقای پزشکیان نیست، بنده در سال ۱۴۰۰ در دولت آقای رئیسی همین تذکر و انتقاد را از دوستان انقلابی داشتم، دغدغه ما همیشه مطالبه گری بوده و با دقت و نظارت کامل باید مواظب باشیم که این دولت به خوبی به ثمر برسد، همین نظارت رو باید به همه ارگانها ازجمله مجلس داشته باشیم.
اما در مورد انتصابات سوال فرمودید، ببینید قبل از ارزیابی، اول باید توجه داشته باشیم که یک دولت اصلاحطلب به قدرت رسیده، آقای پزشکیان به دلایل متعدد از اردوگاه اصلاحطلبان به قدرت رسیده، حداقل این است که آقای پزشکیان تفاوت داشته با آقای جلیلی و رقیب آقای جلیلی و آقای قالیباف بوده، ما نباید انتظاراتی را که از دولت آقای جلیلی یا قالیباف داریم، همین انتظار را از دولت آقای پزشکیان داشته باشیم اما عملا آقای پزشکیان گزینه هایی را انتخاب کرده که ما قطعاً نگاه مثبتی به آنها داریم همینطور که مجلس انقلابی که اکثراً از قشر اصول گرا هستند قریب به اتفاق به گزینه ها رای دادند کافی است که ما نگاهی به وزرای سیاسی بیندازیم تا متوجه شویم انتخاب قابل دفاعی است، اصلاح طلبان دغدغه شان وزارت سیاسی است. در مورد وزارت اطلاعات که از دولت قبل دارد تکرار میشود، در مورد وزارت امور خارجه هم یک توضیحی عرض کنم، از بین جریان اصلاح طلب باید یک گزینه انتخاب میکردند به نظر شما چه کسی بهتر از آقای عراقچی میتوانست گزینهی این انتخاب باشد، بلاخره از آقای صدر بگیر تا ما بقی، همه فاصلهشون از جریان انقلاب دورتر بود.
اگر یادتان باشد آقای پزشکیان در مجلس یک نقل قولی داشت که گفت لیست همه وزرا را بردم نزد حضرت آقا و تایید گرفتم، به نظر میرسد این بحث مناقشه ایجاد کرد و تحلیلگران گفتند علت اینکه تمام کابینه رأی آورده به خاطر همین جمله آقای پزشکیان بود که استفاده کرد، البته به نظر بنده این جمله از همان ابتدا مشخص بود که چه جمله ای باشد، شما ببینید که اخبار انتخابات و تشکیل کابینه را یادآوری کنید، کی ممکن است به حضرت آقا لیست کابینه بدهند و از سر تا ذیل لیست را مثلاً تایید کنند وقطعی همه را انتخاب کنند، هیچوقت این کار صورت نمیگرفت و مشخص بود که یک استمزاجی از حضرت آقا کردند در کلیت قصه، بعد حضرت آقا توضیح دادند؛ گفتند که ایشون گزینه ها را آورد پیش من و بنده بخشی را تایید کردم، بعضی را تأکید کردم و اکثر افراد را نمیشناختم.
من از شما سوال میپرسم آیا به نظر شما آقای عراقچی جزو بخش سومی بود که حضرت آقا گفتند من نمیشناسم ؟
قطعا جزو آن مجموعه نبوده و آقای عراقچی سابقه ی مشخصی دارد پس حتما جزو دسته سوم نبوده، اما بحث این است که آقای عراقچی جزو بخش تایید بوده یا بخش تاکید؛ شاید از نظر جریان انقلابی چند وزیر بودند که میتوانستند تغییر کنند که به هر حال بحث هایی مطرح است که اگر مجلس گزینه ای را رد کند، آیا در پیشینه مجلس در بستن کابینه ها آیا گزینه قوی تر آمدند یا ضعیف تر؟ تجربه نشان داده گزینه ضعیف تر آمدند، معمولاً دو تا گزینه یا سه گزینه میتوانست تغییر کند اما به نظر بنده این کابینه، تقریباً کابینه ی قابل قبولی میتواند باشد و قابل دفاع است.
وقتی میخواهیم ارزیابی داشته باشیم در مورد بحث استانداری ها انتصابات خوبی داشته به نحوی که رادیکال های اصلاحطلب صدایشان درآمده و دارند با آقای پزشکیان فشار وارد میکنند و توییت زدند که اگر آقای جلیلی رئیس جمهور شده بود گزینه های اصلاحطلب بیشتر میشد و به طنز دارند تیکه میاندازند.
-مسافرت رئیس جمهور به نیویورک را چگونه ارزیابی میکنید؟ در مورد همراهی آقای ظریف و پیامی که به دنیا مخابره شد و بعضی ها این تحلیل را دارند که این صدا در سفر نیویورک شاید زمینه ساز شهادت سید حسن نصرالله شد و آنجا که آقای پزشکیان و عراقچی به نحوی حرف زدند که ما اسلحه را کنار میگذاریم، شما فکر میکنید این تحلیل منصفانه یا غیر منصفانه است؟
ما نسبت به آقای پزشکیان باید نگاه خوش بینانه و مثبت داشته باشیم و در موارد ۵۰ ۵۰ با اطمینان بهش نگاه شود، به نظر بنده خواست حضرت آقا هم هست، اما در مورد سفری که اشاره کردید؛ اولین سفر ایشان به دنیای بین الملل بود، البته قبل از آن هم سفر داشت اما ایشان از نگاه من تازه وارد این عرصه شده و آدمی هم هست که به نگاه دیپلماتیک نگاه نمیکند یعنی یک دیپلمات نیست و این خطای اثرگذاری هم میتوانید باشد، گاهی اوقات کلام هایی دارد به خصوص در اول کار خیلی بیشتر این هویدا بود و در مقابل دوربین نمیتوانست در یک استانداردی صحبت بکند، وقتی هم که رفت در آن سفر طبیعتاً خطاهایی از نظر کلامی داشت که ما باید به این موضوع توجه کنیم، نمیخواهم توجیه کنم خطاها را باید اصلاح کند وقتی رئیس جمهور شدید باید بتوانید در تراز یک رئیس جمهور صحبت کنید، وقتی میخواهید در دستگاه دیپلماسی صحبت کنید مثل یک دیپلمات صحبت کنید، اما چاره چیست رئیس جمهور با ضعف هایی مواجه بوده که البته دارد بهتر میشود، امروز خیلی بهتر از یک ماه پیش صحبت میکند اما آنچه که مشخص است این گاف ها میتواند در همه فضاها سوءاستفاده هایی برای جمهوری اسلامی رقم بزند اما واقعیت این است که ما سخنان رسمی ایران را از طریق دستگاه رسمی وزارت خارجه این دولت باید میشنیدیم یعنی آقای عراقچی نه آقای ظریف!
آقای ظریف یه معضلی است در دولت آقای پزشکیان، کسی هم نمیتواند منکر این باشد اما فراموش نکنیم که آقای پزشکیان هم ناجوانمردانه از ظریف استفاده نمیکند بلکه آشکارا این کار را میکند، در روز قبل از انتخابات هم آقای ظریف را هم همراه داشته. آقای احمدی نژاد در سال ۸۸ وقتی که حضرت آقا به او گفت از آقای مشایی فاصله بگیر، معاون اول یا رئیس دفتر نکن، جنجالی راه انداخت که محصول اش شد این انحراف و خلاصه جدایی و خروج از جریان انقلابی اما آقای پزشکیان با اینکه تعلق و دوستی زیادی که با ظریف دارد اما حداقل جایگاهی که به او داد جایگاه تاثیرگذاری نیست اما آقای عراقچی به نظر من عملکرد قابل قبولی داشته و مواضع ایشان در رفتن به بیروت در شرایط حساس منطقه و شجاعتی که دارد دست کمی از شهید بزرگوار حسین امیرعبداللهیان ندارد.
– اختلافی در زمان انتخابات در جریان انقلاب پیش آمد بین طرفداران جلیلی و قالیباف را چگونه ارزیابی میکنید؟
ما یک نقطه ضعف جدی داریم این اختلاف آزاردهنده و آسیب رسان است که باعث میشود این جمع واگرا عمل بکند، ۱۱ سال پیش در سال ۱۳۹۲ همین صحنه و فضا تکرار شده و مشخص میشود که ما درس نمیگیریم. اصلاح طلبان سال ۸۴ به خاطر تکثرشان در انتخابات باختند و آقای احمدینژاد رئیس جمهور شد، در سال ۹۲ جبران کردند و از سال ۹۲ به بعد دیگر نگذاشتند اختلاف بینشان بهوجود بیاید.
بنابراین باز هم متنبه نمیشویم، میشود با یک همدلی از واگرایی دور شویم و باید درس بگیریم خصوصاً در انتخابات پیشه روی شورای شهر ها که باید به آن توجه شود.
– تحلیل شما از عملکرد آقای دکتر زاکانی شهردار تهران بفرمائید:
کار اجرایی بسیار کار سختی است، شهرداری تهران هم اندازه چند وزارتخانه ابعاد دارد، آقای زاکانی در دهه ۷۰ دانشجو بودند واقعاً نماد دانشجوی انقلابی بود در زمان ما و مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران بود و یک ارتباطاتی باهم داشتیم، آن زمان بنده دانشجوی دانشگاه امیرکبیر بودم اما گذشت و گذشت الان از کسانی است که واقعاً مطالبه گر است و آن زمان هم نقد میکرد اما امروز ثابت کرد بعنوان یک مدیر توانمند است و از شهردار های خوب جزو دو سه نفر اول است و انتخاب های غلط شوراها جفایی است برای آقای زاکانی و ممکن است ضعف های وارد باشد اما سرجمع عملکرد خوب و مفید داشته است.
– تحرکات دوستانی مثل آقای رائفی پور، ثابتی، رسایی که با هشتک این بار فرق میکند به نظرتان آورده ای داشت یا خیر؟
من معتقدم وفاق اتفاق خوبی است و وفاق شعار انقلاب اسلامی است و اولین نفری که با شعار وحدت کلمه شکل گرفت توسط حضرت امام بود حالا هم که آقای پزشکیان مطرح کرده باید حمایت شود.
ما باید همدیگر را حمایت کنیم و زمان وفاق است و این عزا آن که شما نام بردید باید با هم دیگر همدل باشیم و معتقدم این ادبیات اثر مثبتی ندارد و میشود با یک فضاسازی بهتری در عین اختلافات، دلها به هم دیگر نزدیک شود و کلام حضرت آقا در مورد جذب حداکثری و دفع حداقلی شکل گیرد. لذا از همه دوستان خواهش میکنم تخریب نکنند و انشاالله دلها به هم نزدیک خواهد شد.
Wednesday, 21 May , 2025