به گزارش افق نو آران و بیدگل؛  این آیین برای تشويق كودكان برای شركت در «آئين روزه‌داری» در شب چهاردهم و بویژه در شب ميلاد كريم اهل بيت امام حسن مجتبی (ع) در آران و بيدگل برگزار می‌شود. مجید نوری(رئیس اداره میراث فرهنگی آران و بیدگل) با بیان اینکه اين آيين سنتی در شب ميلاد […]

به گزارش افق نو آران و بیدگل؛  این آیین برای تشويق كودكان برای شركت در «آئين روزه‌داری» در شب چهاردهم و بویژه در شب ميلاد كريم اهل بيت امام حسن مجتبی (ع) در آران و بيدگل برگزار می‌شود.

مجید نوری(رئیس اداره میراث فرهنگی آران و بیدگل) با بیان اینکه اين آيين سنتی در شب ميلاد كريم اهل بيت امام حسن مجتبی (ع) در آران و بيدگل به عنوان نمادی از سنت حسنه انفاق و دعوت به كريمانه زيستن است گفت: اين آئين نوعی تشويق نابالغان و كودكان برای روزه‌داری است و بسياری از اهالی منطقه معتقدند كه در شب‌های ماه مبارك رمضان، امام حسن(ع) و امام حسين(ع) به در خانه‌ جد بزرگوارشان رفته و سوره‌ نود و يكم قرآن را با صدا و آهنگی خوش قرائت می‌كردند و بعد از خواندن سوره ، جد و پدر گرامی‌شان و تمام مسلمانان را دعا می‌فرمودند، آن‌گاه پيامبر(ص) و اميرالمؤمنين برای خوشحالی و تشويق ايشان مقداری خوراكی به آن‌ها می‌دادند و اين آئين نشانه‌ای از هم‌سويی با رفتار حسنين است.

وی گفت: گروهی از كودكان و نوجوانان طبق قرار قبلی بين خودشان، بعد از افطار در مكانی مشخص جمع‌ شده و بنا به رأی، يك نفر صندوق‌دار و يك نفر ميان‌دار انتخاب كرده و پس از فرستادن سه صلوات بلند كه معنای خبری دارد به راه می‌افتند و در كوچه های شهر به گردش درآمده و نياز خود را طلب می‌كنند.

وی افزود: ميان دار حكم تك‌خوان را دارد و صندوق‌دار اجناس داده شده را كه اكثراً پول و خوراكی است جمع می‌كند و جمع بچه‌ها در پاسخ به هر بيتی كه تك‌خوان ادا می‌كند، پاسخ می‌دهند: «هور بابا، هور بابا» و بعد از خواندن اين اشعار ميان‌دار دعا می‌كند و با آمين گفتن همه، جمع دوباره راه افتاده و به كوچه‌ ديگر می‌رود.

نوری افزود: نوع واكنش كودكانه‌ همراه با سماجت در اين آئين برای دريافت نذر و نياز از صاحب‌خانه‌ها جالب توجه است، چراكه وقتی پاسخ دريافت نمی‌كنند در شعر خود اسم صاحب‌خانه را می‌آورند.

رئیس اداره میراث فرهنگی آران و بیدگل با بیان اینکه این سنت هوربابايی ويژه هر شب ماه رمضان در آران و بيدگل با جايگزينی «سوره‌ شمس» در متن پارسی آوازها است كه بچه‌ها برای پاسخ، لفظ هوربابا و يا هجای كشيده‌ آخر آيه‌ها را تكرار می‌كنند، اين تكرار نوعی ريتم را در خود دارد تصریح کرد: در پايان اين آئين آنچه كه به دست آمده و در نزد صندوق‌دار جمع شده به‌طور مساوی بين خود تقسيم كرده و به خانه ها‌یشان بر می گردند.

اهالی آران و بيدگل با توجه به اعتقاد مذهبی كه شب نيمه ماه رمضان حسنين (ع) در سنين كودكی به منزل پيامبر (ص) می‌رفته‌اند و از جد بزرگوارشان هديه‌ای می‌گرفتند؛ پس از رؤيت ماه كامل(بدر) رمضان با تبريك ميلاد امام حسن(ع) كه كريم اهل بيت(ع) ناميده می شود به در خانه ها می روند و بزرگان و متمكنين شهر را به كريمانه زيستن دعوت می‌كنند و شعر می‌خوانند. بعد از خواندن اشعار ميان‌دار برای صاحب‌خانه دعا می‌كند و بچه‌ها آمين می‌گويد.