باز هم شاهد نقش منفی اینفلوئنسرها(اثرگذارها) بر روی اقشار مختلف علی الخصوص نوجوانان وجوانان کشورمان هستیم. البته ایندفعه نه در فضای شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام بلکه در فضایی به نام بازی های ویدیویی آنلاین(استریم شده(به اشتراک گذاشته شده)). ویژگی به بازی های آنلاین افزوده شده است که براساس آن گیمر(بازیکن) می تواند که بازی […]

باز هم شاهد نقش منفی اینفلوئنسرها(اثرگذارها) بر روی اقشار مختلف علی الخصوص نوجوانان وجوانان کشورمان هستیم.

البته ایندفعه نه در فضای شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام بلکه در فضایی به نام بازی های ویدیویی آنلاین(استریم شده(به اشتراک گذاشته شده)). ویژگی به بازی های آنلاین افزوده شده است که براساس آن گیمر(بازیکن) می تواند که بازی خود را به نمایش بگذارد و به صورت گروهی بازی کنند که به اصطلاح به این اشتراک گذاری استریم کردن می گویند. تماشاگران و دنبال کننده های آنها بدون اینکه خود بازی کنند می توانند آنها را تشویق کنند و در نظرسنجی ها مشارکت کنند و در روند بازی اثرگذار باشند. (یک ساختار گروهی نسبتا جدیدی است(حداقل اینکه رونق آن در فضای ایران نسبتا جدید است)) که به دلیل علاوه بر توانایی های بازی کردن حرفه ای و مهارت و تسلط بر بازی و سرعت عمل بالای استریمرهای حرفه ای به دلیل بداهه گویی و گاها طنز پردازی و حتی طنازی و تخلیه هیجانات و گاها به کارگیری جاذبه های جنسی کلامی و غیره… و ایجاد فضای دوستی و صمیمیت گروهی و وجود انگیزه های مالی موجب جذب اقشار مختلف بالخصوص نوجوانان می شود.

این روند رو به افزایش است به تازگی شاهد روند افزایش صعودی این استریمرها و به عبارت بهتر اینفلوئنسرهای جدید در کشورمان هستیم. تعداد محدودی از استریمرهای حرفه ای فارسی زبان در خارج از کشور ولی به شدت اثرگذار بر روی گیمرهای بازی های آنلاین دیجیتالی در داخل کشور در پلت فرم هایی نظیر آپارات ویا توییچ ویا یوتیوب و غیره… در حال فعالیت هستند و فالورهای آنها رو به افزایش است.

قابل توجه است که این صنعت بازی آنلاین صرفا جنبه سرگرمی را ندارند و منافع مالی بالایی برای استریمرهای قوی و حرفه ای به ارمغان می آورد و وجود انگیزه های مادی برای جذب نوجوانان وجوانان و حتی بزرگسالان می تواند بسیار تحریک کننده باشد. و دوباره نوجوانان وجوانان از این نوع اینفلوئنسرها تقلید کرده و در حتی نحوه سخن گفتن و لباس پوشیدن و غیره… الگوبرداری می کنند و نظرات این افراد بر روی شکل گیری افکار و اعتقادات آنان بسیار موثر است.

حضور و دیده شدن در گروه‌های دوستی و وجود صمیمیت برای نوجوان یک نیاز اصلی است و وجود چنین ساختارهایی که اینفلوئنسرهای داخلی و خارجی آن رهبران آن گروه دوستی محسوب می شوند می تواند بسیار مخرب و آسیب زننده باشد.

لذا به صورت گسترده ساختارهای جدید سرگرمی برای مردم در حال ایجاد و رونق دهی است که انگیزه هایی دیگری مانند انگیزه مالی و صمیمیت و ایجاد گروه‌های دوستی و فعالیت های گروهی و خارج کردن تماشاگران از حالت انفعال و تخلیه هیجانات و طبیعتا رهبران جدید این گروه‌ها به نام اینفلوئنسرها (اثرگذاران) هستند. سوال اصلی این است که آیا لازم است و امکان پذیر است که اینفلوئنسرهایی(استریمرهای حرفه ای) تربیت شود که در این فضا وارد شود که به جای دلقک بازی و احیانا طنازی از روش طنزپردازی برای جذب و سرگرمی تماشاگر بازی استفاده کنند؟؟؟؟ یا اینکه این ساختارها به هیچ وجه قابلیت بومی سازی را ندارد؟ و تربیت اینفلوئنسری که اثرگذاری مثبت داشته باشد غیر ممکن است؟

آیا فعالین فرهنگی باید در این حیطه وارد شوند؟ چون نوجوانانی که درگیر این فضا هستند به شدت از فیگور و تکه کلام های این اینفلوئنسرها به خاطر جذابیت بالا در فضای حقیقی تقلید می کنند و سعی مي کنند مانند آنها لباس بپوشند و مانند آنها حرف بزنند و در جمع های همسالان خود ادا و اطفارهای آنها را تقلید می کنند.

جالب اینجاست که پس زمینه (بک گراند) و پشت صحنه استریمر(بازیکن حرفه ای) بسیار برنامه ریزی شده است چون تولید محتوای ویدئویی منحصر به فرد و جذب کننده جز شاخص های آنان محسوب می‌شود. به همین دلیل طراحی پس زمینه (پشت صحنه های آنان) برایشان اهمیت دارد حتی استریمرهای حرفه ای در داخل کشور هم به این موضوع یعنی بک گراند خاص اهمیت می دهند چون تعامل دو طرفه در این ساختار بازی ویدئوئی آنلاین وجود دارد، چالش هایی (چلنج ها) می توانند برگزار کنند و به دلیل ساختار تعاملی شدیدی که این ساختار گروهی در نظر گرفته شده نه فقط در ایران بلکه در جهان استقبال کننده ها ولو در حد تماشاگر رو به افزایش است(در ایران برخی بازی نمی کنند صرفا به عنوان تماشاچی حضور می یابند).

در پلت فرم آپارت چون افراد فارسی زبان بیشتری حضور دارند استریمرهای داخلی به پلت فرم آپارات بیشتر رجوع می کنند. و گاها تعامل آنها فقط در آن بازی ختم نمی شود استریمر حرفه ای برای جذب مخاطب در اینستاگرام لایو برگزار می کنند و حتی ممکنه در شبکه های اجتماعی کلاب هاوس با هم مناظره کنند.

سوال اصلی اینجاست چرا این همه تماشاچی حضور دارد؟ علاوه بر جذابیت و سرگرمی، برخی از تماشاچیان حضور دارند تا روش خاص بازی کردن را از استریمر حرفه ای یاد بگیرند تا آنها هم در آینده بتوانند تبدیل به استریمر حرفه ای و مشهور شوند.

 

نویسنده: پریسا سادات هژبری